PROAB News

szeptember 19. -

EUR 394,70

USD 353,61

Külföldről származó osztalék adózása Magyarországon

A külföldről származó osztalék jövedelem egyre több magyar magánszemély számára releváns téma, ahogy a nemzetközi befektetések is növekvő népszerűségnek örvendenek. Azonban az osztalék adózása nemzetközi szinten bonyolult lehet, különösen akkor, ha az osztalékot több országban is megadóztatják. Ez a cikk abban nyújt segítséget, hogy a magyar illetőségű magánszemélyek megértsék, milyen szabályok vonatkoznak rájuk, ha külföldi forrásból származó osztalék után kell adót fizetniük, és hogyan kerülhetik el az adózási kettőséget.

Hogyan működik a külföldi osztalék adózása Magyarországon?

A magyar adójogszabályok alapján a magyar illetőségű magánszemélyeknek nemcsak Magyarországon, hanem az osztalék forrása szerinti országban is adófizetési kötelezettségük lehet. Ez azt jelenti, hogy az osztalék jövedelem mindkét államban megadóztatható. Az alábbiakban részletezzük a folyamatot.

Mi történik, ha az osztalékot külföldön megadóztatják?

Az osztalékot gyakran már a forrásországban, tehát abban az országban megadóztatják, ahol az adott befektetési eszköz található. Ezek az adókulcsok általában 10-15% között mozognak, az adott ország és Magyarország közötti kettős adóztatás elkerülésére vonatkozó egyezménytől függően. Az Egyezmények jellemzően maximálják azt az adókulcsot, amelyet a külföldi állam kivethet.

Hogyan kerülhető el a kettős adóztatás?

A magyar adójog lehetővé teszi, hogy a külföldön megfizetett adó egy részét vagy egészét levonják a Magyarországon fizetendő adóból. Például, ha a külföldi állam 15% adót von le az osztalékból, és a magyar előírások is 15% adókulcsot írnak elő, akkor a magyar magánszemélynek Magyarországon már nem kell további adót fizetnie.

Példa a gyakorlatban:

Osztalék forrása szerinti állam adókulcsa: 15%

Magyarországon fizetendő adókulcs: 15%

Külföldön levont adó: 15%

Ebben az esetben a magyar magánszemélynek Magyarországon nem kell újabb adót fizetnie, mert a külföldön már levont 15%-os adó teljes mértékben levonható a magyar adóból.

Mikor nem alkalmazható az adólevonás?

Fontos kiemelni, hogy ha a külföldön levont adót a magánszemély visszaigényli, akkor azt Magyarországon nem lehet a fizetendő adóból levonni. Ebben az esetben a magyar állam teljes egészében megköveteli az osztalék után járó adót.

Gyakorlati tippek a külföldről származó osztalék adózásához

1. Ismerje meg az adott ország és Magyarország közötti adóegyezményt

Mielőtt külföldi befektetésbe kezd, érdemes áttanulmányozni az adott ország és Magyarország közötti kettős adóztatás elkerülésére kötött egyezményt. Ezek az egyezmények nagyban befolyásolják, hogy milyen mértékű adót kell fizetni külföldön, és hogyan lehet azt Magyarországon levonni.

2. Kérjen szakmai tanácsot

Az adózás szabályai bonyolultak lehetnek, ezért érdemes adótanácsadó segítségét kérni, különösen akkor, ha nagyobb volumenű befektetésekről vagy rendszeres külföldi osztalék jövedelemről van szó.

3. Figyelje a változásokat

Az adószabályok gyakran változnak, mind belföldön, mind nemzetközi szinten. Érdemes rendszeresen figyelni az új rendelkezéseket, hogy mindig a legfrissebb információk alapján járjon el.

A külföldről származó osztalék adózása Magyarországon több lépcsős folyamat, amely magában foglalja mind a külföldön, mind a Magyarországon történő adófizetést. Az adólevonások megfelelő kezelése révén azonban elkerülhető a kettős adóztatás, így a magánszemélyek optimalizálhatják befektetéseik jövedelmezőségét. Mindig célszerű szakértői tanácsot kérni, hogy az osztalékból származó jövedelem minél kedvezőbben adózzon.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra