PROAB News

május 29. -

EUR 384,57

USD 353,79

Több támogatást és átláthatóbb körülményeket hoz a kormány a hazai fuvarozóknak

Az áruszállítás kulcsfontosságú területe a magyar gazdaságnak, és a kormány új intézkedéssorozatot jelentett be, amely jelentős mértékben megemeli a kereskedelmi gázolaj jövedéki adójából visszaigényelhető összeget, így elősegítve a szektor versenyképességét és tisztességes működését.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) bejelentése szerint, 2024-től a fuvarozók számára literenkénti 10 forintra emelkedik a visszaigényelhető jövedéki adó mértéke, ami majdnem háromszorosa a jelenlegi összegnek. A kormányzati lépés célja, hogy a hazai fuvarozók a magyar áruk szállításához szükséges üzemanyagot Magyarországon vásárolják, ezzel is támogatva a nemzetgazdaságot.

A minisztérium további részleteket is közölt a szektor támogatásáról, amely a fuvarozók és alvállalkozóik közötti együttműködésre is kiterjed. A jövőben a feladó által megbízott fuvarozó csak egy alvállalkozót vonhat be a munkába, ezáltal csökkentve az alvállalkozói láncot és növelve a munkavégzés átláthatóságát.

A GFM tájékoztatása szerint bevezetésre kerülnek minimális szolgáltatási díjak is, amelyek a szolgáltatás minőségének fenntartását és a piaci verseny tisztaságát hivatottak biztosítani. A minimális díjak közé tartozik az útdíj háromszorosára emelt alapdíj, a rakodásért és raklap válogatásért fizetendő minimum 10 795 forintos díj, valamint az állásidő díjazását is szabályozó legalább 8636 forintos összeg.

A kormány az ágazat átláthatóságának és nyomon követhetőségének javítását tűzte ki célul, favorizálva azokat a vállalkozásokat, amelyek megbízhatóan és tisztességesen látják el feladataikat. A cél az, hogy a hazai fuvarozók versenyképes áron jussanak üzemanyaghoz, ezáltal elősegítve a magas színvonalú gazdasági és ipari kiszolgálást, valamint a kereskedelem zökkenőmentes fenntartását.

Magyarország stratégiai helyzetét kihasználva, a kormány célja, hogy a logisztikai szektor GDP-hez való hozzájárulását a jelenlegi 5 százalékról 2030-ra 10 százalékra növelje, több mint 280 ezer munkavállaló foglalkoztatásával és közel 2500 vállalat tevékenységével. Az ágazat megerősítése nem csupán a gazdasági növekedést segíti elő, hanem a családok megélhetését és a munkahelyek biztonságát is védi.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra