PROAB News

június 21. -

EUR 396,43

USD 369,91

Változások a CSOK-ban szeptember elsejétől

A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) előírásait a kormány szeptember 1-jétől módosítja. Az ehhez kapcsolódó rendelet augusztus 30-án jelent meg a Magyar Közlönyben. A 2023. augusztus 30-án megjelent 406/2023. (VIII. 30.) Kormányrendelet alapján több ponton is változnak a családtámogatások szeptembertől. Az egyik fontos elem, amely érintett, a CSOK támogatás, amely az állami lakáscélú támogatások egyik kulcsfontosságú eleme. Bár nincsenek drasztikus változások, néhány fontos előírást módosított és pontosított a kormány a vállalt gyermek után igényelhető CSOK vonatkozásában. Nézzük meg ezeket a részleteket.

Ha valaki vállalt gyermekre igényelné a lakástámogatást, akkor az új rendelet értelmében a CSOK kizárólag fiatal házaspárok számára elérhető. Akkor minősül egy házaspár fiatalnak a jogszabály alapján, ha legalább az egyik fél a kérelem benyújtásakor még nem töltötte be a 40. életévét.

Eddig szeptember 1-ig legfeljebb két vállalt gyermek után lehetett igényelni a CSOK-ot. Az emelt összegű, 10 millió forintos támogatás esetében kivétel volt, mivel azt három vállalt gyermekre is igénybe lehetett venni. Szeptember 1-től minden CSOK forma igényelhető lesz akár három vállalt gyermek mellett is.

A gyermekvállaláshoz kapcsolódó határidők a következők lesznek:

– Egy vállalt gyermek esetén 4 év.

– Két vállalt gyermek esetén 8 év.

– Három vállalt gyermek esetén 10 év.

Ezzel szigorodnak az előírások, mivel az emelt összegű, 10 millió forintos CSOK esetén eddig a vállalt gyerekszámtól függetlenül a határidő 10 év volt. Például, ha egy pár a két meglévő gyermeke mellé harmadikat is vállalt, akkor a harmadik gyerek megszületésére 10 évük van jelenleg, míg szeptember 1-től 4 éven belül meg kell születnie a babának ahhoz, hogy teljesüljön a támogatási feltétel.

Azonban fontos megjegyezni, hogy ez a szigorítás nem vonatkozik a már folyamatban lévő igénylésekre.

A gyermekvállaláshoz köthető további könnyítésnek tekinthető, hogy a jövőben a gyermekvállalást teljesítettnek kell tekinteni, ha a pár egyik tagja meghal. A későbbiek során ebben a tragikus helyzetben nem kell még azzal is foglalkozni, hogy a vállalt gyermek után kapott támogatás sorsa mi lesz. Ezt a módosítást a szeptember elsejét megelőzően kötött szerződéseke is alkalmazni fogják.

Azonban a támogatás esetleges visszafizetésére vonatkozóan a jogalkotó szigorított. Ha a pár vállalt gyermek után igénybe vette a CSOK-ot, és önkéntesen visszafizeti a kapott támogatást a gyermekek születése előtt, akkor a támogatás összegén felül büntetést is kell fizetniük. Az emelt, 10 millió forintos CSOK esetén ez a büntetőkamat ötszöröse, de legfeljebb 5%.

Egy ritka, de érdekes helyzet kezelését is rendezte a jogalkotó. Előfordulhat ugyanis, hogy Magyarországon dolgozik valaki, de külföldön adózik. Ez az együttállás is megfelel a jövőben a tb jogviszony szempontjából magyar állampolgárok esetében. Vagyis jogosult lehet az a magyar állampolgár is a CSOK-ra, aki itthon dolgozik, de külföldön adózik. Ezt a tényt azonban a külföldi hatóság igazolásával alá kell támasztania.

Az eddigi szabályok értelmében a tb jogviszonyt nem kell egy munkahelyből, vállalkozásból leigazolni, lehet váltás, de a megszakítás nem lehet hosszabb 30 napnál. Ez nem változik a jövőben, érkezik azonban egy könnyítés: a tb jogviszony szüneteltetése nem minősül megszakításnak, viszont a szüneteltetés hossza nem számít bele az elvárt jogviszony idejébe.

Tegyük fel, hogy valaki új építésű lakást vásárolna, és három gyermek után igényelne CSOK támogatást. Ehhez 2 éves tb jogviszony szükséges. Induljunk ki abból, hogy az érdeklődő már 5 éve vállalkozó, de 2022-ben szüneteltette a vállalkozását. Eddig nem kaphatta volna meg a CSOK-ot, mert korábban nem volt egybefüggő 2 éves tb jogviszonya. Az új előírások értelmében azonban már jogosult lehet rá, mivel most már teljesül a szükséges jogviszony időtartama.

Az építési szabályokhoz igazítják a CSOK előírásait is

Amennyiben az adott építkezés megkezdéséhez nincs szükség építési engedélyre és egyszerű bejelentés is elegendő, akkor ezeket a dokumentumokat nem fogják elvárni a támogatás igényléséhez sem. Ez különösen fontos lehet a tetőtér-beépítés vagy emelet-ráépítés esetén megvalósuló új lakások építésekor.

Pontosítják a támogatott hitelekre vonatkozó büntetést

A fix 3%-os kamatozású támogatott hitel lehetőséget nyújthat a családoknak a lakáscél eléréséhez. Ebben az esetben jelenlegi elvárás, hogy a párnak legalább két gyermek után kell igényelnie a CSOK-ot. Két gyermek után igényelt CSOK esetén a kölcsön összege legfeljebb 10 millió forint lehet, míg legalább három gyermek esetén igényelt vissza nem térítendő támogatás esetén a kölcsön maximális összege 15 millió forint.

A vállalt gyermek is megfelel a támogatott hitelnél, de ha nem teljesül a vállalás, akkor a kölcsönre kapott kamattámogatást vissza kell fizetni. A korábbi rendelet alapján szigorúbb feltételekkel lehetett kölcsönt igényelni a vállalt gyermekszám tekintetében. Ezt a rendeletet szeptember 1-jétől módosítják:

„Ha a kamattámogatással érintett kölcsönre való jogosultság a feltételek későbbi módosítása alapján a korábbinál kevesebb gyermekre is kiterjed, akkor a kamattámogatás visszafizetése tekintetében az új, kedvezőbb rendelkezések alkalmazandók az eddig benyújtott kérelem alapján megkötött támogatási szerződésekre is, amennyiben az azokban foglalt megelőlegezett gyermekvállalás csak részben teljesült.”

Ez azt jelenti, hogy ha valaki három vállalt gyermek után igényelte a CSOK-ot és kért 10 millió forintos támogatott hitelt, mert a korábbi rendelet alapján ehhez ennyi gyermek kellett, de csak két gyermek született meg, akkor nem kell büntetést fizetnie a támogatott hitel visszafizetésekor. Mivel a jelenlegi rendelet alapján már két gyermek után is jogosult lenne a 10 millió forintos támogatott hitelre.

Ezek a változások nem érintik a jövő évi kivezetést

Szeptembertől a lakástámogatási rendszer módosul, de a valódi változások csak jövőre következnek be. A CSOK támogatás ugyanis jelenlegi formájában megszűnik a nagyobb településeken és városokban, és csak a Falusi CSOK lesz elérhető 2024-től. Ezért fontos, hogy mindenki alaposan megfontolja, meddig halasztja a lakáscéljait.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra