PROAB News

július 17. -

EUR 390,90

USD 357,25

Munkaruha és védőruha: Mikor és miért kell biztosítani?

A munkaruha és védőruha biztosítása a munkavállalók számára gyakran felmerülő kérdés a munkáltatók körében. Ezen ruházatok célja, jogi háttere és kötelező biztosításuk mértéke nem mindig egyértelmű. Ebben a cikkben áttekintjük a legfontosabb tudnivalókat ezzel kapcsolatban, és rávilágítunk a hatályos jogszabályi rendelkezésekre.

Mi a különbség a munkaruha és a védőruha között?

Munkaruha: A munkaruha fogalmát a 2012. évi I. törvény, azaz a hatályos Munka Törvénykönyve (Mt.) nem határozza meg egyértelműen. A régebbi Mt., az 1992. évi XXII. törvény még előírta a munkaruha biztosításának kötelezettségét, ha a ruházat fokozott igénybevételtől, szennyeződéstől való megóvása érdekében szükséges volt. Az új Mt. már nem ír elő ilyen kötelezettséget.

A munkaruha lehet formaruha vagy egyenruha, mely elsősorban az egységes megjelenést szolgálja, nem pedig a munkavédelmet. Ha a munkáltató előírja a munkaruha viselését, az jogszerű lehet, de a munkavállalónak kötelessége gondoskodni róla és viselése során vigyáznia kell rá. Amennyiben megszegi ezt a kötelezettséget, a keletkezett károkat meg kell térítenie.

Védőruha: A védőruha ezzel szemben egy munkavédelmi eszköz, mely a munkavállalót fizikai, kémiai vagy biológiai veszélyforrásoktól védi. Ahhoz, hogy a munkáltató eldönthesse, szükséges-e védőruhát biztosítania, munkavédelmi kockázatértékelést kell készítenie. Ez alapján megállapítható, hogy az adott munkakörben szükséges-e a védőruha az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés érdekében.

Mikor kell biztosítani a munkaruhát és a védőruhát?

  • Munkaruha: Nem kötelező a munkaruha biztosítása a hatályos Mt. szerint. Ha a munkáltató mégis úgy dönt, hogy biztosítja, akkor ennek feltételeit saját belső szabályozásában kell rögzítenie.
  • Védőruha: A védőruhát ott kell biztosítani, ahol a munkakör jellege és a munkavédelmi kockázatértékelés alapján szükséges. Ide tartoznak azok a munkakörök, ahol a munkavállalók fizikai, kémiai vagy biológiai veszélyeknek vannak kitéve.

Összefoglalás

A munkaruha és védőruha biztosítása a munkavállalók számára fontos kérdés, amelyet a munkáltatóknak alaposan meg kell fontolniuk. A hatályos jogszabályok alapján a munkaruha biztosítása nem kötelező, azonban a védőruha biztosítása igen, ha a munkakörnyezet kockázatai ezt indokolják. A munkáltatóknak fontos, hogy munkavédelmi kockázatértékelést végezzenek, és ismerjék az ide vonatkozó rendeleteket annak érdekében, hogy biztosítani tudják a munkavállalók biztonságos munkavégzését.

Ezen szabályok betartása nemcsak jogi kötelezettség, hanem hozzájárul a munkavállalók egészségének és biztonságának megőrzéséhez is.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra