PROAB News

július 16. -

EUR 391,40

USD 359,05

Mi jár ikergyermekek esetén?

Az ikreket váró szülők sokszor meglepődnek, amikor megtudják, hogy ikergyermekek esetén nem minden ellátás duplázódik meg, ami egyetlen gyermek születésekor jár.
Amikor ikrek születnek, bizonyos költségek valóban növekednek, de nem minden területen duplázódik meg az ellátás. Bár sok esetben egy kiegészítőből elegendő egy darab, más téren, mint például a pelenka vagy az oltások, a költségek továbbra is emelkednek. Ennek ellenére a jogszabály nem engedi meg, hogy a szülő annyiszor kapja meg a gyermekgondozási ellátásokat, amennyi gyermek születik egyszerre.

Tekintsük át, hogy milyen ellátások járnak ikrek születése esetén, időrendben haladva. Elsőként beszéljünk a várandósság időszakáról. Amennyiben az anya veszélyeztetett terhes – ami ikreknél gyakrabban előfordul –, táppénzre jogosult. Ez az anyára vonatkozik, így a gyermekszám nem befolyásolja az ellátást.

Családi adó- és járulékkedvezmény

Noha nem az egészségügyi ellátások vagy családtámogatások része, a családi adó- és járulékkedvezmény fontos. Ebben az esetben a gyermekek száma számít, ami meghatározza a szülő kedvezményének mértékét.

– 1 gyermek esetén: 66 670 forint

– 2 gyermek esetén: 2x 133 330 forint, vagyis 266 660 forint

– 3 vagy több gyermek esetén: 3x (vagy annyi, ahány gyermek van) 220 000 forint

Például, ha kettes ikrek születnek, már 266 660 forint adókedvezményt vehet igénybe a szülő, ami havi szinten 40 000 forint plusz összeg. Három gyermek esetén ez pedig havi 99 000 forint plusz összeget jelent. Ez a kedvezmény a magzat(ok) 91. napjától jár.

Csecsemőgondozási díj

A gyermek születésekor az első egészségbiztosítási ellátás a csecsemőgondozási díj. Ennek igényléséhez a nőnek az elmúlt két évben 365 napon át biztosítottnak kell lennie, és a gyermeknek:

– a biztosítás tartama alatt, vagy

– a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül, vagy

– a baleseti táppénz időtartama alatt, vagy a folyósítás megszűnését követő 28 napon belül kell születnie.

Ugyanakkor ikrek születése esetén nem jár több csecsemőgondozási díj, mint egyetlen gyermeknél. Ez a díj 168 napig jár, és összege ugyanannyi, függetlenül attól, hogy hány gyermek született egyszerre.

Gyermekgondozási díj

A csecsemőgondozási díj után a gyermekgondozási díj következik, ami szintén egészségbiztosítási ellátás. Ezt a szülő kérheti, aki a gyermeket saját háztartásában neveli. A díj időtartama attól függ, hány gyermekről van szó:

– Egy gyermek esetén: a gyermek 2. életévének betöltéséig

– Ikrek esetén: a gyermek 3. életévének betöltéséig

A gyermekgondozási díj összege bruttó 28 500 forint, és ikrek esetében függ a gyermekek számától.

Anyasági támogatás

Az anyasági támogatás az egyik egyszeri családtámogatási ellátás. Az összeg megegyezik a szociális vetítési alapnak a gyermekek születésének időpontjában érvényes összegének 225 százalékával (2023-ban 64 125 Ft), ikrek esetében pedig 300 százalékával (2023-ban 85 500 Ft). Itt tehát már a gyermekek száma is számít, így hármas ikrek esetén ez 3x 85 500 Ft.

Családi pótlék

Végül, de nem utolsó sorban, a családi pótlék is érdemel említést. Ez egy havi ellátás, amelynek összege a gyermekek számától függ:

– Egygyermekes család esetén: 12 200 forint

– Kétgyermekes család esetén (gyermekenként): 13 300 forint

– Három- vagy többgyermekes család esetén (gyermekenként): 16 000 forint


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra