PROAB News

július 17. -

EUR 390,90

USD 357,25

Jó hír a kisgyermekes családoknak: Júliustól automatikusan jár a GYES

Július 1-jétől egyszerűsödik a GYES igénylése. Mostantól a GYED-ben részesülő szülőknek nem kell külön kérvényezniük a GYES-t, az automatikusan jár majd – jelentette be Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára.

Ez az intézkedés nagyban megkönnyíti a kisgyermekes családok adminisztrációját. Az új szabályozás szerint a GYED-ben részesülő szülőknek, akik gyermekeik 2. életévéig, ikrek esetén 3. életévéig kapják a GYED-et, automatikusan jár majd a GYES. Az illetékes kormányhivatal a szükséges adatokat az egészségbiztosítótól kapja meg, így nincs szükség külön kérelem benyújtására.

Csak akkor kell majd külön GYES kérelmet benyújtani, ha nem az a szülő igényli, aki korábban GYED-ben részesült. A kérelmet elektronikusan, ügyfélkapun keresztül is be lehet nyújtani. Emellett, ha a GYED jogosultság a gyermek második vagy harmadik életéve előtt megszűnik, akkor is szükséges lesz a kérelem benyújtása.

Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy a 10 éve bevezetett GYED extra intézkedéscsomagnak köszönhetően a szülők több gyermek után egyszerre is kaphatnak ellátást, mint például a CSED, GYED és GYES. Továbbá a szülők a gyermek hat hónapos korától időkorlátozás nélkül dolgozhatnak a GYED és a GYES folyósítása mellett.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra