PROAB News

november 4. -

EUR 388,37

USD 337,68

Hűtés, hús, higiénia – országos ellenőrzést indít az NKFH

Országos ellenőrzést indított az NKFH a gyrost árusító éttermekben és büfékben, miután több helyen is súlyos higiéniai és élelmiszer-biztonsági hiányosságokat találtak. A hatóság most különösen a hús eredetére, a hűtési láncra és a konyhák tisztaságára figyel – négy hely működését már fel is függesztették. A gyrosos büfék és éttermek az utóbbi időben kiemelt figyelmet kaptak …

orszagos-ellenorzes-gyros

Országos ellenőrzést indított az NKFH a gyrost árusító éttermekben és büfékben, miután több helyen is súlyos higiéniai és élelmiszer-biztonsági hiányosságokat találtak. A hatóság most különösen a hús eredetére, a hűtési láncra és a konyhák tisztaságára figyel – négy hely működését már fel is függesztették.

A gyrosos büfék és éttermek az utóbbi időben kiemelt figyelmet kaptak a hatóság részéről. Az NKFH (Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság) országos ellenőrzést rendelt el, miután több vendéglátóhelyen is súlyos szabálytalanságokat tártak fel. A cél: ellenőrizni, megfelelnek-e az ilyen típusú helyek az élelmiszer-biztonsági és higiéniai előírásoknak.

Miért most?

Az utóbbi hónapokban több helyen is problémák adódtak a gyros készítésével és árusításával. A hatósági ellenőrzések során kiderült:

  • megszakadt a hűtési lánc,
  • nem tudták igazolni a hús eredetét,
  • nem volt megfelelő a konyhai higiénia.

Az eddig elvégzett ellenőrzések 70 százalékánál találtak valamilyen hiányosságot. Négy büfé működését már fel is függesztették.

Mit vizsgál most a hatóság?

Az ellenőrzések fókuszában több terület is áll, többek között:

  • az alapanyagok nyomonkövethetősége,
  • a húsok tárolási és hőkezelési hőmérséklete,
  • a pácolás, nyársra húzás technológiája,
  • a dolgozók személyi higiéniája,
  • a munkaterületek tisztasága,
  • a fogyasztók allergénekről való tájékoztatása,
  • a hatósági bejelentések megtétele.

Mire számíthatnak az üzemeltetők?

Az NKFH és a kormányhivatalok határozottan fellépnek minden szabálytalanság esetén. A cél nem a büntetés, hanem a fogyasztók védelme – különösen fontos, hogy a gyorséttermek és büfék is betartsák azokat az alapvető élelmiszerbiztonsági szabályokat, amelyek garantálják az egészséges és biztonságos étkezést.

A szabálytalanságok aránya magas, ezért az ellenőrzések szigorodnak. Aki nem tart lépést az előírásokkal, könnyen bajba kerülhet.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra