PROAB News

október 22. -

EUR 401,54

USD 369,88

Mit tegyünk, ha elmulasztottuk az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetését?

Az egészségügyi szolgáltatási járulék (ESZJ) megfizetésének elmulasztása komoly következményekkel járhat Magyarországon. Sokak számára nem egyértelmű, hogy mi történik, ha elmaradnak a befizetések, és hogyan befolyásolja ez a tajszám érvényességét és az egészségügyi ellátások igénybevételének lehetőségét. Ebben a cikkben összefoglaljuk, mire kell figyelni, és milyen lépéseket tehet, ha tartozása van vagy külföldön vállal munkát.

Mi történik, ha elmarad az ESZJ befizetése?

Az ESZJ rendszeres megfizetése elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki érvényes tajszámmal rendelkezzen és igénybe vehesse a magyar társadalombiztosítás által biztosított egészségügyi szolgáltatásokat. Amennyiben egy személy elmulasztja a járulék megfizetését, és a tartozás meghaladja a havi járulék hatszorosát, az adóhivatal értesíti a nyilvántartást kezelő szervet, amely érvényteleníti az illető tajszámát.

Mi az a „barna lámpa” figyelmeztetés?

Amikor a tajszám érvénytelen, az egészségügyi szolgáltatások igénybevétele során a rendszer „barna lámpát” mutat, jelezve, hogy a betegnek nincs érvényes tajszáma. Ilyenkor az ellátás csak saját költségen vehető igénybe, vagyis a társadalombiztosítás nem fedezi azt.

Hogyan lehet visszaszerezni az érvényességet?

Ha a tartozó személy rendezte a hátralékát, tajszáma ismét érvényes lesz, de fontos tudni, hogy az érvényesség nem visszamenőleges hatályú. Tehát a tartozás megfizetése előtt igénybe vett egészségügyi szolgáltatások költségeit továbbra is viselnie kell az érintettnek.

Külföldi munkavállalás és bejelentési kötelezettség

Azok a magyar állampolgárok, akik egy másik EGT tagállamban, Svájcban vagy Magyarországgal tb egyezményt kötött országban vállalnak munkát és biztosítást kötnek, kötelesek 15 napon belül ezt bejelenteni az egészségbiztosítónak. Ennek elmulasztása további büntetéseket vonhat maga után.

Hogyan működik a „kék lámpa” figyelmeztetés?

A külföldi munkavállalást bejelentők tajszáma ideiglenesen érvénytelenítve lesz, amíg az érintett külföldön dolgozik. Ebben az esetben a rendszer „kék lámpát” mutat, ami azt jelenti, hogy a tajszám érvénytelensége idején az illető nem veheti igénybe a magyar egészségügyi szolgáltatásokat. Az előny azonban az, hogy a külföldi biztosítottság ideje alatt az illető mentesül az ESZJ megfizetése alól, még akkor is, ha magyar lakcímmel rendelkezik.

Mit kell tenni, ha elfelejtette bejelenteni a külföldi biztosítottságot?

Ha a külföldi biztosítást nem jelentik be időben, és az érintett Magyarországon jogosulatlanul veszi igénybe a társadalombiztosítási szolgáltatásokat, akkor köteles visszafizetni az ellátás költségeit az Egészségbiztosítási Alap részére.

Az ESZJ-fizetési kötelezettség törlése: mikor és hogyan lehetséges?

Bizonyos esetekben az adóhivatal törölheti az ESZJ-fizetési kötelezettséget, például ha az illető huzamosabb ideje külföldön tartózkodik vagy elhalálozott. Az ilyen esetekben a járulékfizetési kötelezettség megszűnése visszamenőlegesen is bejegyzésre kerülhet, ha az érintett hitelt érdemlően igazolja külföldi tartózkodását és biztosítottságát.

Milyen dokumentumokra van szükség a törléshez?

A külföldi tartózkodás igazolásához szükség van az ottani lakhelyet és biztosítottságot igazoló dokumentumokra. Ha ezek rendelkezésre állnak, az adóhatóság visszamenőlegesen is törli a járulékfizetési kötelezettséget, és az egészségbiztosítási szerv érvényteleníti a tajszámot.

Mi történik, ha túlfizetés történt?

Amennyiben az érintett nem vett igénybe egészségügyi szolgáltatást Magyarországon, vagy ha a szolgáltatás árának kifizetése után még fennmaradó túlfizetése van, azt visszaigényelheti.

Az egészségügyi járulék fizetésének és a tajszám érvényességének ismerete segít abban, hogy problémamentesen és költséghatékonyan igénybe vehesse az egészségügyi szolgáltatásokat Magyarországon.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra