PROAB News

október 18. -

EUR 400,05

USD 369,08

Egészségügyi szolgáltatási járulék: kinek, mikor, mennyit kell fizetnie?

Az egészségügyi szolgáltatási járulék fontos szerepet játszik a magyarországi társadalombiztosítási rendszerben, hiszen ebből a befizetésből finanszírozzák a közegészségügyi ellátásokat. Azonban nem mindenkinek kell fizetnie ezt a járulékot, és sokak számára kérdéses lehet, hogy kinek, mikor, és milyen összeget szükséges befizetni. Cikkünkben részletesen bemutatjuk az egészségügyi szolgáltatási járulék rendszerét, szabályait, és példákon keresztül segítünk megérteni, hogy egyes esetekben mikor áll fenn fizetési kötelezettség.

Mi az egészségügyi szolgáltatási járulék?

Az egészségügyi szolgáltatási járulék olyan hozzájárulás, amely az egészségügyi ellátások fedezésére szolgál, például orvosi ellátás, gyógyszerár támogatás, vagy akár betegszállítás. Ezt a járulékot azoknak kell fizetniük, akik nem rendelkeznek biztosítási jogviszonnyal, és más jogcímen (például diák státusz, szociális támogatás) sem jogosultak egészségügyi szolgáltatásokra.

Havi és napi járulékmértékek 2024-ben

2024.január 1-jétől a havi egészségügyi szolgáltatási járulék összege 11 300 forint, napi díja pedig 380 forint. Ez a kötelezettség akár napra pontosan is előírható, ha a járulékfizetés nem teljes hónapra vonatkozik.

Ki köteles egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni?

Az egészségügyi szolgáltatási járulékot az alábbi feltételeknek megfelelő természetes személyek kötelesek fizetni:

  • Belföldinek minősülő személyek: Magyar állampolgárok, akik Magyarországon bejelentett lakóhellyel rendelkeznek, továbbá huzamos tartózkodási jogosultsággal rendelkező külföldiek, menekültek és oltalmazottak.
  • Nem biztosítottak: Azok, akik nem állnak biztosítási jogviszonyban a társadalombiztosítási törvény alapján.
  • Egészségügyi szolgáltatásra nem jogosultak: Azok, akik sem a törvény alapján nem jogosultak egészségügyi ellátásra, sem passzív jogon nem kaphatnak ilyen szolgáltatást.

Példák fizetési kötelezettségre

Alkalmi munkavállaló esete

Az alkalmi munkavállalók nem állnak biztosítási jogviszonyban, ezért ha legalább egy éve rendelkeznek magyarországi lakcímmel, és más jogcímen nem jogosultak egészségügyi ellátásra, akkor fizetniük kell a havi 11 300 forint járulékot.

Fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállaló

Ha egy munkavállaló fizetés nélküli szabadságot vesz igénybe, biztosítási jogviszonya szünetel. A szünetelés első napjától kezdve fizetni kell az egészségügyi szolgáltatási járulékot, amennyiben az érintett személy legalább egy éve bejelentett lakcímmel rendelkezik.

Kft. tagja, aki nem végez tevékenységet

Egy kft. tagja, aki semmilyen tevékenységet nem végez a cégben, szintén fizetni köteles az eszj-t, ha legalább egy éve magyar lakcímmel rendelkezik, és nincs biztosítási jogviszonya.

Hogyan történik a járulékfizetés?

Az adóhatóság automatikusan értesíti a természetes személyeket a fizetési kötelezettségről, ha megszűnik a biztosítási jogviszonyuk. Ha valaki nem kap értesítést, de köteles járulékot fizetni, akkor saját magának kell jelentkeznie az adóhivatalnál, például online, az ONYA rendszerben.

A fizetést havonta, a tárgyhónapot követő hónap 12-éig kell teljesíteni, csekken, átutalással vagy online.

Fizetési kedvezmények

Amennyiben valaki anyagi nehézségek miatt nem tudja megfizetni a járulékot, kérhet részletfizetést, halasztást vagy akár a járulék mérséklését is az adóhivataltól.

Passzív jogosultság az egészségügyi szolgáltatásra

Ha valakinek megszűnik a biztosítási jogviszonya, akkor még 45 napig passzív jogon jogosult ingyenes egészségügyi szolgáltatásokra. Ez azt jelenti, hogy például egy munkaviszony megszűnése után 45 nappal kell megkezdeni a járulékfizetést, ha nem lesz másik biztosítási jogviszonya.

Példák a passzív jogosultságra

Egy határozott idejű munkaviszony megszűnése esetén a munkavállaló még 45 napig jogosult a társadalombiztosítás által támogatott egészségügyi szolgáltatásokra. Ha ezen időszak alatt nem talál új munkahelyet, akkor a 46. naptól kezdve eszj-t kell fizetnie.

Ugyanez vonatkozik a nappali tagozatos hallgatókra is, akik tanulmányaik befejezése után még 45 napig ingyenesen igénybe vehetik az egészségügyi ellátást.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése azok számára kötelező, akik nem állnak biztosítási jogviszonyban, és más jogcímen sem jogosultak az egészségügyi ellátásra. A járulék összege 2024-ben havi 11 300 forint, amelyet a havi 12-i határidővel kell megfizetni. Azok számára, akik anyagi nehézségekkel küzdenek, az adóhatóság fizetési kedvezményeket is biztosít. Érdemes időben tájékozódni és a járulékot rendszeresen befizetni, hogy az egészségügyi szolgáltatások igénybevétele zökkenőmentes legyen.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra