PROAB News

október 18. -

EUR 401,66

USD 370,13

Kiegészítő tranzakciós illeték 2024-ben: Amit tudni érdemes

Október elsejétől új szabályok lépnek életbe a pénznemváltásos tranzakciók illetékfizetése kapcsán. Az augusztusban jelentősen megemelt illetékek mellett most már kiegészítő tranzakciós illetéket is kell fizetni. Bár a lakossági ügyfelek számára a díjstop ideiglenesen megakadályozza a bankokat, hogy áthárítsák ezt a költséget, mégis fontos átlátni, hogyan érinti mindez a pénzügyi tranzakciókat és a bankszámlák díjstruktúráját.

Mi változott 2024 októberétől?

A kiegészítő tranzakciós illeték fogalma

Október elsejétől nemcsak az augusztusban megemelt általános tranzakciós illetéket kell fizetni a pénzügyi szolgáltatóknak, hanem egy kiegészítő illetéket is, amely 0,45 százalékos mértékű, és azokat az ügyleteket érinti, amelyek pénznemváltást tartalmaznak. Ez a változás a pénzintézetek és pénzügyi szolgáltatók számára jelentős többletterhet jelent, amelyet ugyan a díjstop miatt átmenetileg nem terhelhetnek át a lakossági ügyfelekre, de később hatással lehet a szolgáltatások árazására.

Az új illeték szabályai

A kiegészítő tranzakciós illeték minden olyan ügyletre vonatkozik, amely különböző pénznemek közötti átváltást tartalmaz, és ennek felső határa ügyletenként 20 ezer forint. Fontos kiemelni, hogy ez az illeték még akkor is alkalmazandó, ha az ügyfél ugyanannál a pénzintézetnél vezeti a számláit, és az átutalások a saját számlái között történnek.

Hogyan érinti ez a lakossági ügyfeleket?

A díjstop hatása

2024 végéig a kormány által elrendelt díjstop érvényben van, amely megakadályozza a bankokat abban, hogy a lakossági ügyfelekre áthárítsák a kiegészítő tranzakciós illetéket. Azonban ez nem jelent hosszú távú védelmet, hiszen a díjstop feloldása után a bankok keresni fogják a módját, hogy kompenzálják az extra terheket, például a bankszámlák díjainak emelésével.

Illetékkedvezmény: 50 ezer forintos határ

Az augusztusi változások értelmében a lakossági átutalások illetékmentes határa 20 ezer forintról 50 ezer forintra emelkedett. Ez azt jelenti, hogy az 50 ezer forint alatti tranzakciók után nem kell illetéket fizetni. Ennek ellenére a bankok többsége nem építette be ezt a változást azonnal a díjszabásaiba, sokan inkább csomagalapú számlákat kínálnak, ahol az átutalások egy meghatározott összegig díjmentesek.

Mire figyeljenek a vállalkozások?

Pénznemváltásos tranzakciók megtervezése

A vállalkozások számára különösen fontos lehet a pénznemváltásos ügyletek optimalizálása. Mivel ezek az ügyletek külön kiegészítő tranzakciós illetékkel terheltek, érdemes előre tervezni, és átgondolni, hogyan lehet minimalizálni az ilyen tranzakciók számát vagy összegét.

Számlacsomagok és illetékmentesség

Bár a lakossági ügyfelek számára jelentős illetékkedvezmények érhetők el, a vállalati számlák esetében a bankok gyakran eltérő díjszabási politikát alkalmaznak. Az MBH Bank és a Raiffeisen Bank például az illetékmentesség határát beépítette egyes számlacsomagjaikba, így akár 50 ezer forintig is illetékmentesen lehet tranzakciókat végrehajtani. Más bankok, mint például az UniCredit, korlátlan díjmentes utalási lehetőséget kínálnak bizonyos csomagokban, ami különösen előnyös lehet a vállalkozások számára.

Mi várható a jövőben?

Az MNB javaslata szerint az ügyfelek számára előnyös lenne, ha egy fix díjért cserébe korlátlan számú és összegű online tranzakciót bonyolíthatnának le. Ez az irány egyre inkább megjelenik a bankszámlák árazásában, de a tranzakciós illetékek emelkedése lassítja ennek a modellnek a széleskörű bevezetését. Érdemes figyelni a további jogszabályi változásokat, hiszen ezek jelentős hatással lehetnek a banki szolgáltatások költségeire.

A 2024 októberétől érvényes kiegészítő tranzakciós illeték és az emelkedő tranzakciós költségek mind a lakossági, mind a vállalati ügyfeleket érintik. Bár a díjstop ideiglenesen védi a lakosságot az extra terhektől, fontos átlátni a bankszámlák díjstruktúráját és a kínált kedvezményeket. A helyes számlacsomag és tranzakciós stratégia kiválasztása segíthet csökkenteni a pénzügyi terheket hosszú távon.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra