PROAB News

október 16. -

EUR 400,37

USD 366,94

Mezőgazdasági idénymunka egyszerűsített foglalkoztatással: Tippek, szabályok, előnyök

Az őszi betakarítás idején a mezőgazdaságban gyakran több kézre van szükség. A munkaerő hiányát egyszerűsített foglalkoztatással is meg lehet oldani, ami egy rugalmas és kedvező adminisztrációval működő forma. De hogyan működik ez a gyakorlatban? Mik a szabályai és a legfontosabb korlátai? Cikkünkben áttekintjük a mezőgazdasági idénymunka létesítésének szabályait, bérezését és a kapcsolódó közterheket.

Mi az egyszerűsített foglalkoztatás?

Az egyszerűsített foglalkoztatás egy különleges munkaviszonyforma, amelyet az Egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény (Efo-törvény) szabályoz. Ennek segítségével a munkáltatók kevesebb adminisztrációval, alacsonyabb közterhekkel alkalmazhatnak munkavállalókat mezőgazdasági idénymunka keretében. Az ilyen munka alá tartozó feladatok lehetnek például:

• Növénytermesztés

• Állattenyésztés

• Erdőgazdálkodás

• Halászat, vadászat

• Mezőgazdasági termékek anyagmozgatása, csomagolása

Az idénymunka időtartama egy munkáltatóval nem haladhatja meg az évente 120 napot, de a munkavállaló több munkáltatónál is dolgozhat ezen a kereten belül.

Hogyan létesíthető a mezőgazdasági idénymunka?

Az egyszerűsített foglalkoztatás létrejöttéhez elegendő egy szóbeli megállapodás a munkáltató és a munkavállaló között. A munkáltató köteles a munkavégzés megkezdése előtt bejelenteni a foglalkoztatást az állami adóhatóságnak (NAV). A bejelentés többféleképpen is megtehető:

• Telefonos bejelentéssel (185-ös Kormányzati Ügyfélvonalon)

• Mobilapplikáción keresztül (EFO applikáció)

• Az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás (ONYA) portálon

Írásos szerződés készítése

Bár a munkaviszony alapja lehet szóbeli megállapodás, a munkavállaló kérésére írásos szerződést is lehet kötni. Az írásos szerződést legkésőbb a munka megkezdése előtt kell elkészíteni, és tartalmaznia kell az Efo-törvény szerinti adatokat, például a munkavállaló és a munkáltató azonosító adatait.

Az egyszerűsített foglalkoztatás korlátai

Miközben az egyszerűsített foglalkoztatás számos előnyt kínál, fontos tisztában lenni a korlátaival is. Az Efo-törvény szerint például nem alkalmazható egyszerűsített foglalkoztatás olyan felek között, akik között már korábban létrejött egy általános munkaviszony.

Korlátozások a külföldi állampolgárok esetében

Harmadik országbeli állampolgárok csak mezőgazdasági idénymunka keretében foglalkoztathatók egyszerűsített munkaviszonyban, kivéve, ha bevándorolt vagy letelepedett jogállásúak.

Adótartozás esetén

Azon munkáltatók, akiknek 300 ezer forintot meghaladó adótartozásuk van, nem jogosultak egyszerűsített foglalkoztatásra mindaddig, amíg tartozásukat nem rendezik.

Bérezés és közterhek

Az egyszerűsített foglalkoztatás keretében a munkavállalók a minimálbér 85%-ára, garantált bérminimum esetén pedig 87%-ra jogosultak. Például:

• 2024-ben a minimálbér 85%-a: 226 780 forint

• Garantált bérminimum 87%-a: 283 620 forint

Közteherfizetési kötelezettségek

A munkáltató által fizetendő közteher mértéke mezőgazdasági idénymunka esetén a minimálbér 0,5%-a, ami 2024-ben 1 300 forint naponta. Ezzel a munkáltató mentesül a szociális hozzájárulási adó és a rehabilitációs hozzájárulás fizetése alól.

Bejelentési és bevallási kötelezettségek

A munkáltatónak az egyszerűsített foglalkoztatás kezdetekor be kell jelenteni a következő adatokat az adóhatóságnak:

• A munkavállaló neve, adóazonosító jele, TAJ száma

• A munkáltató adószáma

• A munkaviszony jellege (mezőgazdasági idénymunka)

• A munkanapok száma

A bejelentés módosítható, ha például az időjárás változása miatt a munka nem kezdődhet el, és erre a bejelentést követő két órán belül lehetősége van a munkáltatónak.

Tippek az egyszerűsített foglalkoztatás alkalmazásához

Előzetes bejelentés: Mindig gondoskodjunk a munkaviszony időben történő bejelentéséről, így elkerülhetők a késedelmi büntetések.

Munkaidő nyilvántartás: Bár nem kötelező az Efo-törvény alapján, a munkaidő nyilvántartása segíthet elkerülni a későbbi félreértéseket.

Bérfizetés megfelelő kezelése: A bérpótlékok – mint például a munkaszüneti napokon járó pótlék – alkalmazása elengedhetetlen még egyszerűsített foglalkoztatás esetén is.

Adókedvezmények kihasználása: Az egyszerűsített foglalkoztatás adta lehetőségek kihasználásával csökkenthető a közterhek mértéke.

Az egyszerűsített foglalkoztatás nagyszerű lehetőséget nyújt a mezőgazdasági idénymunkák rugalmas és gazdaságos megoldására. Az egyszerűsített adminisztrációval, alacsony közterhekkel és a rugalmas bejelentési lehetőségekkel könnyen kezelhető munkaviszonyforma. Minden munkáltatónak érdemes figyelnie a szabályokra és a határidőkre, hogy elkerülje a jogi és pénzügyi kellemetlenségeket.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra