PROAB News

szeptember 19. -

EUR 394,70

USD 353,61

TB-jogviszony igazolása: Hogyan kérhető és mire figyeljünk?

A lakástámogatások és támogatott hitelek igényléséhez Magyarországon elengedhetetlen, hogy az igénylők rendelkezzenek hivatalos társadalombiztosítási (TB) jogviszony igazolással. Ez a dokumentum biztosítja, hogy a támogatás igénylője megfelel a jogszabályban meghatározott TB-jogviszony követelményeknek. Cikkünkben bemutatjuk, milyen lépéseken keresztül szerezhető be ez az igazolás, valamint részletesen ismertetjük a különböző támogatási formákra vonatkozó TB-elvárásokat.

Miért fontos a TB-jogviszony igazolása?

A lakástámogatások és támogatott hitelek igénybevételének alapvető feltétele, hogy az igénylő bizonyítani tudja a folyamatos társadalombiztosítási jogviszonyát. Ez vonatkozhat munkaviszonyra, vállalkozói jogviszonyra, vagy akár tanulmányok melletti biztosítási jogviszonyra is. Az igazolás megléte elengedhetetlen a támogatás folyósításához.

Milyen TB-elvárások vannak a lakástámogatásoknál és támogatott hiteleknél?

A különböző lakástámogatásokhoz és hitelekhez eltérő TB-jogviszony követelmények vonatkoznak, amelyeket érdemes ismerni a kérelem benyújtása előtt.

Falusi CSOK

A Falusi CSOK igénybevételéhez legalább 2 év folyamatos TB-jogviszonnyal kell rendelkezni, amely lehet:

• Magyarországi munkaviszony,

• Vállalkozói jogviszony,

• Nappali tagozatos tanulmányok melletti biztosítási jogviszony.

Elfogadható a külföldi TB-jogviszony is, amennyiben hivatalos igazolással rendelkezik az igénylő az adott ország társadalombiztosítási intézményétől.

CSOK Plusz

A CSOK Plusz támogatott lakáshitelhez legalább az egyik házastársnak rendelkeznie kell 2 év folyamatos TB-jogviszonnyal. Fontos megjegyezni, hogy a jogviszonyban legfeljebb 30 napos egybefüggő megszakítás megengedett, illetve több kisebb megszakítás is lehet, de ezek nem számítanak bele a 2 évbe.

Babaváró hitel

A babaváró hitel igénylése esetén van szükség a leghosszabb TB-jogviszonyra: itt legalább 3 év folyamatos biztosítási jogviszonynak kell fennállnia. A megszakítások itt is megengedettek, de azok hossza nem haladhatja meg a 30 napot.

Fontos tudni!

Speciális adózási formát választó vállalkozók, mint a katások, átalányadózók, vagy mezőgazdasági őstermelők esetében könnyítések léptek életbe. Számukra elegendő lehet egy év TB-jogviszony igazolása a támogatások igénybevételéhez.

Hogyan kérhető a TB-jogviszony igazolása?

A TB-jogviszony igazolását többféle módon is be lehet szerezni, attól függően, hogy személyesen, postai úton vagy elektronikusan szeretnénk igényelni.

Személyesen

Az igénylő a lakó- vagy tartózkodási helye szerinti kormányhivatalban kérheti a TB-jogviszony igazolását. Fontos, hogy vigye magával a szükséges igazolványokat, mint például a személyi igazolvány, lakcímkártya és TAJ-kártya.

Postai úton

Postai úton is igényelhető az igazolás, ha a megfelelő dokumentumokkal (igazolványmásolatok, igénylőlap) együtt elküldi az igénylést a kormányhivatal részére. Ha szükséges meghatalmazás, az eredeti dokumentumot is csatolni kell.

Elektronikusan

A legkényelmesebb és leggyorsabb mód az elektronikus igénylés. Azok, akik rendelkeznek Ügyfélkapu hozzáféréssel, az https://epapir.gov.hu oldalon keresztül kérhetik az igazolást. Az új levél írása menüpontban ki kell választani a “Kormányhivatali ügyek” témacsoportot, majd az “Egészségbiztosítási pénztári feladatok” ügytípust. A címzett megadása után az igénylőlapot mellékelni kell, majd a levél beküldése után e-mailes értesítést kap az igénylő, ha az igazolás elkészült.

Az igényléshez szükséges dokumentumok

A TB-jogviszony igazolásához az alábbi dokumentumokra van szükség:

• Személyazonosításra alkalmas igazolvány (személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél),

• Lakcímkártya,

• TAJ-kártya,

• Ha szükséges, meghatalmazás az ügyintézéshez.

Az igénylőlapokat a kormányhivatal honlapján lehet letölteni a megfelelő támogatási formához (pl. Falusi CSOK, CSOK hitel, Babaváró hitel).

Mennyibe kerül a TB igazolás kiállítása?

A TB-jogviszony igazolásának kiállítása illetékmentes, tehát ezért a szolgáltatásért nem kell fizetni.

Meddig érvényes a TB-igazolás?

A hivatalos TB-jogviszony igazolás a kiállításától számított 30 naptári napig használható fel. Ezért fontos, hogy az igénylők időben kérjék meg az igazolást, hogy az még érvényes legyen a támogatás benyújtásakor.

Mire érdemes figyelni az igénylés során?

Alapos tájékozódás: Minden állami támogatásnak és hitelnek megvannak a saját jogosultsági feltételei, mint például az életkor, gyermekvállalási kötelezettség, vagy az ingatlanvásárlás célja. Érdemes előre tájékozódni ezekről, hogy biztosan megfeleljünk az elvárásoknak.

Dokumentumok előkészítése: Az igénylési folyamat gyorsítása érdekében érdemes előre beszerezni minden szükséges dokumentumot, így elkerülhetőek az esetleges késedelmek.

Határidők figyelése: A támogatások igénylésére vonatkozó határidők eltérőek lehetnek, ezért időben el kell indítani az igénylési folyamatot.

A lakástámogatások és támogatott hitelek igénybevételéhez szükséges TB-jogviszony igazolás beszerzése kulcsfontosságú lépés. Az igazolás többféle módon is igényelhető, legyen szó személyes, postai vagy elektronikus ügyintézésről. Fontos, hogy mindenki időben beszerezze a szükséges dokumentumokat, hogy az igénylési folyamat gördülékeny legyen, és elkerüljék a késedelmeket.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra