PROAB News

szeptember 19. -

EUR 394,70

USD 353,61

TB-kérdések és adókedvezmények pályakezdők foglalkoztatásakor

A pályakezdők foglalkoztatása mindig külön figyelmet igényel, hiszen ezek az újonnan belépő munkavállalók gyakran más szabályozásokkal és adókedvezményekkel szembesülnek, mint tapasztalt társaik. A nyár végeztével számos fiatal kezd dolgozni Magyarországon, akik nemcsak a munka világába lépnek be, hanem a társadalombiztosítás rendszerébe is. Cikkünk célja, hogy megismertesse azokat a társadalombiztosítási kérdéseket és adókedvezményeket, amelyek a pályakezdők alkalmazásával kapcsolatosak.

Munkaviszony és társadalombiztosítás: Mit kell tudni a pályakezdők foglalkoztatásáról?

A biztosítási jogviszony megteremtése

Amikor egy pályakezdő munkaviszonyba lép, azzal társadalombiztosítási kötelezettség is keletkezik. Ez azt jelenti, hogy a munkáltató köteles bejelenteni a munkavállalót, és a fizetéséből társadalombiztosítási járulékot levonni, amelyet az állam felé továbbít. Ez a biztosítási jogviszony biztosítja a munkavállalót a különböző társadalombiztosítási ellátásokra, mint például az egészségügyi szolgáltatások vagy a táppénz.

Szociális hozzájárulási adókedvezmény a munkaerőpiacra lépők foglalkoztatása esetén

A pályakezdők foglalkoztatása esetén a munkáltatók fontos adókedvezményeket vehetnek igénybe. Az egyik ilyen a szociális hozzájárulási adókedvezmény, amely a 2018. évi LII. törvény 11. paragrafusa alapján igényelhető. E kedvezmény célja, hogy ösztönözze a munkaerőpiacra lépők foglalkoztatását.

Ki jogosult a kedvezményre?

Munkaerőpiacra lépőnek tekinthető az a magyar állampolgár, aki az állami adóhatóság rendelkezésére álló adatok szerint a munkaviszony megkezdése előtti 275 napon belül legfeljebb 92 napig rendelkezett biztosítási kötelezettséggel járó munkaviszonnyal vagy egyéni, társas vállalkozói jogviszonnyal. Fontos kiemelni, hogy az anyasági ellátás időszaka, valamint a közfoglalkoztatás ideje nem számít bele a biztosítási jogviszonyba, így ezek az időszakok nem befolyásolják a kedvezmény igénybevételét.

Változások 2024 augusztusa után

Az új szabályozások szerint, a 2024. augusztus 1-jét követően kezdődött munkaviszonyok esetében a munkaerőpiacra lépőnek az minősül, aki 365 napon belül legfeljebb 92 nap biztosítási jogviszonnyal rendelkezik. Ezzel a változással hosszabb időszakra is lehetősége van a munkavállalóknak adókedvezményt igénybe venni.

Egészségbiztosítási ellátások pályakezdők számára

Táppénz és egyéb pénzbeli ellátások

A pályakezdők számára kedvezőbb szabályok vonatkoznak az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokra, mint például a táppénz. Az 1997. évi LXXXIII. törvény (Eb.) 46. szakasza kimondja, hogy a táppénz a biztosítási jogviszony fennállása alatt jár, a keresőképtelenség idejére. Azonban, ha a pályakezdő az iskolai tanulmányok megszűnését követően 180 napon belül biztosítottá válik, akkor biztosítási idő nélkül is jogosult táppénzre.

CSED és GYED jogosultság

A csecsemőgondozási díj (CSED) és gyermekgondozási díj (GYED) jogosultsághoz a pályakezdők számára is érvényes, hogy a szülést megelőző két éven belül legalább 365 napon át biztosítottak legyenek. Azonban az oktatási intézményekben nappali tagozaton folytatott tanulmányok idejéből 180 napot beszámítanak a szükséges biztosítási időbe, ami különösen kedvező a frissen végzettek számára.

A pályakezdők foglalkoztatása számos előnnyel és kihívással jár a munkáltatók számára. Az adókedvezmények és a kedvezőbb társadalombiztosítási ellátások nemcsak a vállalatok számára jelentenek megtakarítást, hanem elősegítik a fiatal munkavállalók gyorsabb beilleszkedését a munkaerőpiacra. Az új jogszabályok követése és a rendelkezésre álló kedvezmények kihasználása lehetővé teszi, hogy a pályakezdők alkalmazása mindkét fél számára kedvező legyen.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra