PROAB News

július 16. -

EUR 391,40

USD 359,05

Új Visszaváltási Rendszer: Automaták Érkeznek a Nagyobb Élelmiszerüzletekbe

A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója, Pethő Zsolt bejelentette, hogy az új italcsomagolás-visszaváltó automaták telepítése folyamatban van a 400 négyzetméternél nagyobb élelmiszerüzletekben. Több mint száz kisebb bolt is jelezte, hogy csatlakozni szeretne a kezdeményezéshez.

A vezérigazgató elmondta, hogy 2024 januárjától Magyarországon új visszaváltási rendszer lép életbe. Minden egyszer használatos üveg, fém és műanyag palackos italcsomagolás visszaváltható lesz. A vásárlók palackonként 50 forintot fizetnek, amit visszakapnak a palack visszavitelével.

Az új rendszerrel évente körülbelül 3,3 milliárd italospalack kerülhet visszaváltásra. Pethő Zsolt szerint a nyugat-európai példák alapján a rendszer bevezetése után több mint 90% visszagyűjtési és újrahasznosítási arány várható.

A visszaváltás anyagi motivációt is jelent a fogyasztók számára, hiszen utalvány formájában kapják vissza a 50 forintot. A MOHU több mint 2000 automatával készül biztosítani a szolgáltatást januártól, és a tervek szerint 4000-6000 automata közötti mennyiséget szeretnének elérni.

Fontos megjegyezni, hogy az új rendszer csak az egyszer használatos palackokra vonatkozik. A többször használatos palackok visszaváltása továbbra is működik, de ezek csak az összes italospalack kevesebb mint 10%-át teszik ki.

Az új automaták csak a sértetlen palackokat tudják azonosítani, így a vásárlóknak nem szabad összenyomniuk a visszaváltási logóval ellátott PET palackokat vagy sörösdobozokat.

A MOHU továbbá arra törekszik, hogy a kistelepüléseken is biztosítva legyen a visszaváltás a fogyasztók számára, és partnereket keresnek e célból.

Szabó Szilvia, a MOHU Gyártói felelősségi rendszerek vezetője hozzátette, hogy a kisebb üzletek is részt vehetnek az automata üzemeltetésében, és a visszaváltott palackok ellenértékét az automata utalványként nyomtatja ki, ami levásárolható vagy készpénzre váltható.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra