PROAB News

július 17. -

EUR 390,90

USD 357,25

Új Módosítások a Kiterjesztett Gyártói Felelősségi Rendszerben: A Borászati Termékek és Üvegcsomagolásuk

A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (EPR-rendelet) működésének szabályai nemrégiben új módosításon estek át. Ezek a változások kiterjednek a borászati termékekre és azok üvegcsomagolására is. De mit is jelentenek ezek a változások a gyakorlatban?

1. Borászati Termékek az EPR-rendeletben

Az új módosítások értelmében a borászati termékek is bekerültek az EPR-rendelet fogalmi rendszerébe. Az EPR-rendelet az Európai Uniós szabályozást követi a borászati termékek meghatározásában. Ezen belül 17 különböző kategóriát különböztet meg, ideértve a bort, gyöngyözőbort, pezsgőt és szőlőmustot.

2. Díjátalány-Fizetési Lehetőség

A borászati termék üvegcsomagolásának gyártói mostantól dönthetnek a díjátalány-fizetési lehetőség mellett. Ez a döntés azonban tárgyéven belül nem módosítható. A díjátalány keretében a gyártó által fizetendő EPR-díjat a forgalomba hozott palackmennyiség alapján határozzák meg. Emellett a díjátalány magában foglalja a borászati termék üvegcsomagolásához kapcsolódó további csomagolások EPR-díját is.

3. Adminisztratív Könnyítések

A módosítások komoly adminisztratív könnyítést hoznak a borászok számára. A díjátalány-fizetés választása esetén nem lesz szükség a körforgásos kód szerinti nyilvántartás vezetésére az üvegcsomagolások tekintetében. A gyártóknak csak a forgalomba hozott vagy készletre vett borászati termék kategóriájáról és üvegcsomagolásának mennyiségéről kell nyilvántartást vezetniük.

4. Negyedéves Adatszolgáltatás

A borászoknak a negyedéves adatszolgáltatás keretében az egyszerűsített nyilvántartásból kell adatot szolgáltatniuk az országos hulladékgazdálkodási hatóság felé.

Összességében az új módosítások célja, hogy a borászok terhei ne növekedjenek az EPR-rendszer bevezetésével. Az Andersen Magyarország szakértői szerint ezek a változások jelentős könnyítést hoznak a borászok számára, különösen az adminisztrációs terhek tekintetében.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra