PROAB News

május 28. -

EUR 384,57

USD 353,79

Kölcsönadás a munkavállalónak: Jogszabályi keretek és adózási tudnivalók

A vállalkozások gyakran szembesülnek azzal a lehetőséggel, hogy támogassák dolgozóikat lakásvásárlásban. A témában Dr. Buzády Csongor, budlegal Ügyvédi Társulás jogi szakértője nyújtott tájékoztatást. A támogatás nyújtható a munkáltató és munkavállaló közötti kölcsön formájában, melynek kereteit a személyi jövedelemadóról szóló törvény és az adómentes munkáltatói lakáscélú támogatásokat szabályozó rendelet határozza meg. Ezek alapján a kölcsön feltételeit a munkáltató szabályzatban rögzítheti, vagy az érintett felek egyedi megállapodást köthetnek.

A kölcsön kamatozása változó lehet: a vállalkozás dönthet kamatos vagy kamatmentes kölcsön folyósítása mellett. Azonban fontos figyelembe venni, hogy ha a kamat a jegybanki alapkamat +5 százalékpontnál alacsonyabb, vagy a piaci kamatnál kedvezőbb, adóköteles jövedelemként kell kezelni a kamatkedvezményt. Ebben az esetben a kamatkedvezményt meg kell szorozni 1,18-al, és az így kapott összeg után kell 15 százalék szja-t és további járulékokat fizetni.

Két esetben mentesül a munkáltató a kölcsön után keletkező adókötelezettség alól:

  1. Amennyiben a kölcsön kamata legalább a jegybanki alapkamat +5 százalékpont, vagy ha alacsonyabb, a szokásos piaci kamat.
  2. Ha a kölcsön kamata ezen mértéknél kedvezőbb, vagy kamatmentes, de a következő feltételek teljesülnek:
    • A kölcsön összege a korábbi négy évben nyújtott lakáscélú kölcsönökkel együtt nem haladja meg a 10 millió forintot.
    • A kölcsönt ugyanazon magánszemély részére nyújtják.
    • A kölcsön célja saját lakás építése, vásárlása, bővítése vagy felújítása.

A kölcsön felhasználásának célját dokumentumokkal kell igazolni. Ezáltal a munkáltatók biztosíthatják, hogy a támogatás adómentesen juttatható el munkavállalóikhoz, elősegítve ezzel a dolgozói hűség növelését és a munkaerő megtartását.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra