PROAB News

május 29. -

EUR 384,57

USD 353,79

A házasságkötés után minden vagyon közös lesz?

Sokak számára ismeretlen, hogy házassági vagyonjogi megállapodás nélkül a házaspár minden bevétele és tartozása közös lesz. Sokan nem tartják fontosnak, hogy rendelkezzenek ilyen szerződéssel a vagyonukról. Ennek a megállapodásnak a legfőbb célja, hogy ha válásra kerülne sor, akkor ezzel minden vagyoni kérdést tisztázni lehet. Ez különösen akkor hasznos, ha az egyik házastárs vállalkozást vezet, de nem akarja kockáztatni a családi vagyont.

A házastársak bevétele alapvetően közös, abban az esetben is, ha az egyik félnek a saját tulajdonában lévő lakás kiadásából származik jövedelme.

Ha az esküvő előtt bármelyik félnek volt ingatlana, vagyontárgya, akkor ez esetben az utóbbiak nem lesznek része a közös vagyonnak, amennyiben erről házassági vagyonjogi szerződésben nem rendelkeztek.

Fontos tudni, hogy 5 év házasság után a felek vagyona NEM lesz közös tulajdon. Ez csak azokra a mindennapi közös életvitelt szolgáló vagyontárgyakra vonatkozik, amelyeket általában napi szinten használnak, például az ágyra, konyhai felszerelésekre.

Az élettársak azonban végig önálló vagyonszerzők maradnak, amennyiben nem kötnek erről szerződést. Különválás esetén csak azt az összeget követelhetik egymástól, amellyel az együttélés ideje alatt hozzájárultak a vagyongyarapodáshoz.

Ha az élettársi kapcsolatot már a házasságkötés előtt fenn állt, akkor a törvényes vagyonjogi rendszert az együttélés kezdetétől, nem pedig a házasságkötés időpontjától kell alkalmazni.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra