PROAB News

október 18. -

EUR 401,66

USD 370,13

A selejtezés szabályozása: Minden, amit tudni érdemes

A vállalkozások életében a selejtezés elkerülhetetlen folyamat, amely során a feleslegessé vált, elavult vagy megrongálódott eszközöket kivonják a használatból. De vajon milyen szabályok vonatkoznak erre a műveletre? Hogyan dokumentálhatjuk a selejtezést úgy, hogy megfeleljen a jogszabályi előírásoknak? Cikkünkben részletesen bemutatjuk a selejtezés szabályait, és hasznos tanácsokkal látjuk el a vállalkozókat.

Miért fontos a selejtezés szabályozása?

A selejtezési folyamat megfelelő szabályozása elengedhetetlen a vállalkozások számára, mert a nem megfelelően dokumentált selejtezés jelentős adózási következményekkel járhat. Az Áfa törvény és a társasági adóról szóló törvény is meghatározza azokat az eseteket, amikor a selejtezés adófizetési kötelezettséget von maga után. Fontos tehát, hogy a selejtezés minden lépését precízen dokumentáljuk.

A selejtezés fogalma és a számviteli törvény

A számviteli törvény nem tartalmaz kifejezett definíciót a selejtezésre, és a selejtezési szabályok konkrét előírásait sem találjuk meg benne. Ennek megfelelően a selejtezési szabályzat elkészítése a vállalkozások felelőssége. Elkészíthető a leltározási szabályzat részeként, vagy akár külön dokumentumként is. A szabályzatnak tükröznie kell a vállalkozás méretét, szervezeti struktúráját, valamint a selejtezés várható gyakoriságát.

A selejtezési szabályzat kialakítása

A selejtezési szabályzat megalkotása során több fontos tényezőt kell figyelembe venni:

A selejtezés indoka: A szabályzatnak tartalmaznia kell, hogy milyen okok indokolhatják a selejtezést. Például megrongálódott, elavult eszközök vagy feleslegessé vált készletek kivonása a használatból.

Az eszközök azonosítása: A vállalkozásnak ki kell dolgoznia egy rendszert, amellyel azonosítja a selejtezésre váró eszközöket.

Döntéshozatal: A szabályzatnak meg kell határoznia, hogy ki hozhat döntést a selejtezésről, és milyen értékhatárig.

Hasznosítás vagy értékesítés: Ha az eszközök értékesítése mellett döntenek, meg kell határozni az értékesítés folyamatát, és rögzíteni kell a vásárlók kiválasztásának szempontjait.

A selejtezési jegyzőkönyv szerepe

A selejtezési jegyzőkönyv a folyamat legfontosabb dokumentuma, amely minden részletet rögzít az eszközök kivonásáról. A jegyzőkönyvnek tartalmaznia kell:

Az eszköz megnevezését és azonosító adatait: Például típusszám, gyártási év, stb.

Mennyiségi és értékadatokat: Az eszköz aktuális könyv szerinti értéke.

A selejtezés indoklása: Miért vált feleslegessé az adott eszköz? Miért nem használható tovább a vállalkozás tevékenységében?

A döntéshozók nevei: Ki rendelte el és hagyta jóvá a selejtezést?

A dokumentálás fontossága adózási szempontból

A megfelelő dokumentáció elengedhetetlen, hiszen a társasági adóról és osztalékadóról szóló törvény szerint az eszköz könyv szerinti értéke nem minősül a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségnek, ha a selejtezés ténye és oka nincs megfelelően dokumentálva. A selejtezési dokumentáció tehát megóvhat minket a jogi és adózási problémáktól.

Milyen következményekkel járhat a selejtezés hiányos dokumentálása?

Amennyiben a selejtezés nem megfelelően dokumentált, komoly adófizetési kötelezettség keletkezhet a vállalkozás számára. Az Áfa törvény szerint ugyanis, ha a vállalkozás nem tudja bizonyítani a selejtezés tényét és indokát, akkor a termékek gazdasági tevékenység köréből történő kivonása miatt adófizetési kötelezettség merülhet fel.

A selejtezés nemcsak a vállalkozás működésének része, hanem komoly pénzügyi és adózási következményekkel is járhat, ha nem megfelelően dokumentálják. A selejtezési szabályzat elkészítése, a pontos nyilvántartás vezetése, és a megfelelő dokumentálás segít elkerülni a jogi problémákat és az adófizetési kötelezettséget. A selejtezés precíz és átlátható kezelése kulcsfontosságú minden vállalkozás számára.

Az átgondolt és részletes selejtezési eljárás nemcsak a vállalkozás működését könnyíti meg, hanem biztosítja a törvényi megfelelést és csökkenti az esetleges adózási kockázatokat.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra