PROAB News

október 18. -

EUR 401,66

USD 370,13

Nem mindegy, hogy borravaló vagy szervizdíj: Mire figyeljünk?

A vendéglátóhelyeken egyre elterjedtebb a szervizdíj alkalmazása, ami sokakban bizonytalanságot okoz. Vajon megegyezik-e a borravalóval? Kötelező-e megfizetni? És ha már felszámolták, kell-e még borravalót is adni? Fontos tisztában lenni ezekkel a különbségekkel, hiszen az adózás módja és az önkéntesség is eltérhet.

Mi az a szervizdíj?

A szervizdíj, más néven felszolgálási díj, a vendéglátóhelyek egy jogszabályban meghatározott bevételi típusa, amit kizárólag a dolgozók bérére fordíthatnak. Nemcsak az adott felszolgálót illeti meg, hanem az összes ott dolgozó személy részesül belőle egy előre meghatározott mértékben. A szervizdíj mértékét a vendéglátóhely szabadon határozhatja meg, de köteles feltüntetni az étlapon és egyéb tájékoztatási felületeken. A szervizdíj megfizetése nem opcionális, a fogyasztónak kötelessége azt megfizetni. Előnye, hogy kedvezményes adózásból fakadóan nagyban hozzájárulhat a dolgozók méltányos bérezéséhez.

Mi a borravaló?

A borravaló ezzel szemben egy önkéntesen adható juttatás, amit a fogyasztó határozhat meg. Ezáltal fejezhetjük ki elismerésünket és köszönetünket a felszolgáló munkája iránt. A borravaló kifizetésének módja is meghatározza annak adózását és azt, hogy a felszolgáló részesül-e belőle.

Szervizdíj és borravaló közötti különbségek

A szervizdíj és a borravaló között lényeges különbségek vannak. A szervizdíj kötelező, és a teljes vendéglátó személyzet részesül belőle, míg a borravaló önkéntes, és jellemzően a közvetlenül kiszolgáló felszolgáló kapja. Az adózás módja is eltérő, és ez befolyásolhatja a borravaló végső sorsát.

Mire figyeljen a fogyasztó?

  1. A szervizdíj nem egyenlő a borravalóval. A szervizdíjból a vendéglátóhely minden dolgozója részesül.
  2. Döntsön tudatosan, hogy kit kíván jutalmazni:
    • Ha a felszolgálót, akkor a borravalót készpénzzel, elkülönítetten a számlától adja, így biztosan ő kapja meg, és adómentes lesz.
    • Ha a vendéglátóhely összes dolgozóját, akkor a borravalót az arra kijelölt tárolóba helyezze.
  3. Érdeklődjön, hogyan osztják szét a borravalót: Amennyiben a kijelölt tárolóba helyezi a borravalót, kérdezze meg, hogy azt a dolgozók vagy a munkáltató osztja szét.

A szervizdíj és a borravaló közötti különbségek ismerete segít abban, hogy tudatos döntést hozzunk a vendéglátóhelyeken. Fontos, hogy mindenki saját belátása és anyagi helyzete szerint döntsön arról, hogy ad-e borravalót, és ha igen, hogyan teszi ezt. Az adózási szabályok betartása mellett a borravalóval valódi elismerést és köszönetet fejezhetünk ki a szolgáltatásokért.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra