PROAB News

augusztus 17. -

EUR 395,37

USD 338,41

Nébih: így zárultak a nyári élelmiszerlánc-ellenőrzések első eredményei

Lezárult a Nébih által koordinált nyári szezonális ellenőrzések első szakasza. Több mint 160 helyszínen vizsgálták az élelmiszerbiztonsági és állatvédelmi előírások betartását, az eredmények pedig összességében pozitívak – bár néhol komolyabb intézkedésekre is szükség volt. A nyári hónapok mindig különös figyelmet igényelnek az élelmiszerlánc-biztonság terén. Július 15-e óta a Nébih és a vármegyei kormányhivatalok szakemberei országszerte …

Nébih élelmiszerellenőrzés 2025

Lezárult a Nébih által koordinált nyári szezonális ellenőrzések első szakasza. Több mint 160 helyszínen vizsgálták az élelmiszerbiztonsági és állatvédelmi előírások betartását, az eredmények pedig összességében pozitívak – bár néhol komolyabb intézkedésekre is szükség volt.

A nyári hónapok mindig különös figyelmet igényelnek az élelmiszerlánc-biztonság terén. Július 15-e óta a Nébih és a vármegyei kormányhivatalok szakemberei országszerte célzott vizsgálatokat tartottak, hogy biztosítsák a fogyasztók és az állatok védelmét.

Az ellenőrzések fókuszában több terület is állt:

  • Grillhúsok és húskészítmények előállítása: 32 üzemben nézték át a gyártási folyamatokat, a higiéniai körülményeket, az alapanyagok tárolását és a jelölések helyességét. A legtöbb hely megfelelt az előírásoknak, de egy üzemnél 1,3 tonna lejárt, jelöletlen terméket kellett kivonni a forgalomból.
  • Lovastáborok és szolgáltatók: 25 létesítményt ellenőriztek, több mint 400 ló tartási körülményeit vizsgálva. Öt esetben indult hatósági eljárás, például hiányzó lóútlevél, elmulasztott szűrővizsgálat vagy bejelentés nélküli szolgáltatás miatt.
  • Termelői piacok: 30 helyszínen vizsgálták a kistermelők munkáját. A higiéniai feltételek általánosságban rendben voltak, de előfordult, hogy hiányzott a regisztráció vagy a pontos termékjelölés. Ezeket rövid időn belül pótolniuk kellett az érintetteknek.
  • Ásványvíz- és szikvíz-előállítók: 51 üzem került ellenőrzésre. Bár néhány helyen dokumentációs és higiéniai hiányosságokat találtak, komoly élelmiszerbiztonsági kockázat sehol nem merült fel.
  • Fröccsteraszok és vendéglátóhelyek: 33 helyen vizsgálták az alkoholos italválasztékot. A borok minden esetben megfelelően voltak nyomon követhetők és szabályosan tárolták őket, a higiéniai körülmények pedig mindenhol megfelelőnek bizonyultak.

Összességében elmondható, hogy a legtöbb vállalkozás tisztességesen eleget tett a szabályoknak. Az esetleges hiányosságokat jellemzően rövid határidőn belül korrigálni kellett, és csak néhány helyszínen volt szükség komolyabb beavatkozásra.

A Nébih által irányított szezonális ellenőrzések augusztus végéig folytatódnak. A tapasztalatok szerint a legtöbb szolgáltató és termelő tisztában van a szabályokkal és törekszik azok betartására, ugyanakkor a rendszeres hatósági jelenlét továbbra is elengedhetetlen a fogyasztók biztonsága és a tisztességes piaci működés fenntartása érdekében.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra