Nébih: így zárultak a nyári élelmiszerlánc-ellenőrzések első eredményei
Lezárult a Nébih által koordinált nyári szezonális ellenőrzések első szakasza. Több mint 160 helyszínen vizsgálták az élelmiszerbiztonsági és állatvédelmi előírások betartását, az eredmények pedig összességében pozitívak – bár néhol komolyabb intézkedésekre is szükség volt. A nyári hónapok mindig különös figyelmet igényelnek az élelmiszerlánc-biztonság terén. Július 15-e óta a Nébih és a vármegyei kormányhivatalok szakemberei országszerte …
Proactive Business Zrt.

Lezárult a Nébih által koordinált nyári szezonális ellenőrzések első szakasza. Több mint 160 helyszínen vizsgálták az élelmiszerbiztonsági és állatvédelmi előírások betartását, az eredmények pedig összességében pozitívak – bár néhol komolyabb intézkedésekre is szükség volt.
A nyári hónapok mindig különös figyelmet igényelnek az élelmiszerlánc-biztonság terén. Július 15-e óta a Nébih és a vármegyei kormányhivatalok szakemberei országszerte célzott vizsgálatokat tartottak, hogy biztosítsák a fogyasztók és az állatok védelmét.
Az ellenőrzések fókuszában több terület is állt:
- Grillhúsok és húskészítmények előállítása: 32 üzemben nézték át a gyártási folyamatokat, a higiéniai körülményeket, az alapanyagok tárolását és a jelölések helyességét. A legtöbb hely megfelelt az előírásoknak, de egy üzemnél 1,3 tonna lejárt, jelöletlen terméket kellett kivonni a forgalomból.
- Lovastáborok és szolgáltatók: 25 létesítményt ellenőriztek, több mint 400 ló tartási körülményeit vizsgálva. Öt esetben indult hatósági eljárás, például hiányzó lóútlevél, elmulasztott szűrővizsgálat vagy bejelentés nélküli szolgáltatás miatt.
- Termelői piacok: 30 helyszínen vizsgálták a kistermelők munkáját. A higiéniai feltételek általánosságban rendben voltak, de előfordult, hogy hiányzott a regisztráció vagy a pontos termékjelölés. Ezeket rövid időn belül pótolniuk kellett az érintetteknek.
- Ásványvíz- és szikvíz-előállítók: 51 üzem került ellenőrzésre. Bár néhány helyen dokumentációs és higiéniai hiányosságokat találtak, komoly élelmiszerbiztonsági kockázat sehol nem merült fel.
- Fröccsteraszok és vendéglátóhelyek: 33 helyen vizsgálták az alkoholos italválasztékot. A borok minden esetben megfelelően voltak nyomon követhetők és szabályosan tárolták őket, a higiéniai körülmények pedig mindenhol megfelelőnek bizonyultak.
Összességében elmondható, hogy a legtöbb vállalkozás tisztességesen eleget tett a szabályoknak. Az esetleges hiányosságokat jellemzően rövid határidőn belül korrigálni kellett, és csak néhány helyszínen volt szükség komolyabb beavatkozásra.
A Nébih által irányított szezonális ellenőrzések augusztus végéig folytatódnak. A tapasztalatok szerint a legtöbb szolgáltató és termelő tisztában van a szabályokkal és törekszik azok betartására, ugyanakkor a rendszeres hatósági jelenlét továbbra is elengedhetetlen a fogyasztók biztonsága és a tisztességes piaci működés fenntartása érdekében.