Házi párlatfőzés 2025-ben: mennyit lehet készíteni, és hogyan kell bejelenteni?
A házi pálinkafőzés sokak számára hagyomány és hobbi is egyben, ám szigorú szabályok vonatkoznak rá. Évente pontosan meghatározott mennyiség főzhető adómentesen, a berendezést és magát a főzést pedig be kell jelenteni a hatóságoknak. Mutatjuk, mire kell figyelni, ha valaki jogszerűen szeretne párlatot készíteni otthon. Mennyi készíthető adómentesen? Magánfőzőként évente legfeljebb 86 liter párlat állítható elő …
Proactive Business Zrt.

A házi pálinkafőzés sokak számára hagyomány és hobbi is egyben, ám szigorú szabályok vonatkoznak rá. Évente pontosan meghatározott mennyiség főzhető adómentesen, a berendezést és magát a főzést pedig be kell jelenteni a hatóságoknak. Mutatjuk, mire kell figyelni, ha valaki jogszerűen szeretne párlatot készíteni otthon.
Mennyi készíthető adómentesen?
Magánfőzőként évente legfeljebb 86 liter párlat állítható elő jövedékiadó-mentesen. Ha egy háztartásban többen is foglalkoznak főzéssel, a kedvezményes mennyiség összeadódik – tehát személyenként külön-külön jár.
Fontos, hogy magánfőzőnek csak az minősülhet, aki betöltötte a 18. életévét, és kizárólag a saját termelésű gyümölcséből készít italt.
Főzde vagy otthoni főzés – választani kell
A szabályok egyértelműek: egy adott háztartásban egy évben vagy bérfőzetőként (főzdében), vagy magánfőzőként (otthon) lehet párlatot előállíttatni. A kettő együtt nem megengedett.
A berendezés és a bejelentés kötelező
Otthoni főzéshez legfeljebb 100 liter űrtartalmú desztillálóberendezés használható. Ez lehet saját vagy közös tulajdonban, de megszerzését a lakóhely szerinti önkormányzatnál be kell jelenteni. Ha bármilyen adat változik, azt 15 napon belül szintén jelezni kell.
Engedély a berendezés birtoklásához nem kell, de a vásárlást igazoló dokumentumot meg kell őrizni, és ellenőrzéskor be kell mutatni.
Nyilatkozatok a NAV felé
A párlatfőzés különböző lépéseit a NAV-nak is jelezni kell. Ez történhet papíron vagy elektronikusan, az ONYA felületen keresztül.
- A párlatfőző berendezés előállítását a NAV_J37 számú nyomtatványon kell bejelenteni.
- A párlatkészítés szándékát a NAV_J49 űrlapon kell jelezni a lakóhely szerint illetékes adóhatóságnál.
A bejelentést követően a NAV származási igazolást állít ki, amely igazolja, hogy az ital jogszerűen készült.
Ki fogyaszthatja el a házi pálinkát?
A magánfőzött párlat kizárólag a főző, annak családtagjai és vendégei részére fogyasztható el. Értékesíteni tilos, kivételt csak az jelent, ha az italt engedéllyel rendelkező adóraktárnak adják át.
Az otthoni pálinkafőzés tehát lehetséges, de szigorú keretek között. A mennyiségi korlát, a bejelentési kötelezettségek és a fogyasztás szabályai mind azt szolgálják, hogy a házi párlatkészítés átlátható és jogszerű legyen. Aki tehát saját gyümölcséből szeretne italt főzni, annak érdemes előre tájékozódni, és minden kötelezettségnek pontosan eleget tenni.