PROAB News

június 16. -

EUR 397,66

USD 371,92

Decemberi Határidők az ÁFA Törvényben: Stratégiai Döntések a Vállalkozások Számára

A Grant Thornton szakértői által kiemelt, decemberi határidőkkel kapcsolatos általános forgalmi adó (ÁFA) törvényi változások és lehetőségek alapvető jelentőséggel bírnak a vállalkozások számára. Ezek a döntési pontok lehetőséget biztosítanak az adóoptimalizációra és az adminisztrációs terhek csökkentésére, amelyek kulcsfontosságúak lehetnek a vállalkozások pénzügyi és operatív hatékonyságának javításában. Az alanyi adómentességtől kezdve az ingatlanértékesítés adókötelezettségének megváltoztatásán át a pénzforgalmi elszámolásig és az áfaátváltási árfolyam választásáig terjedő lehetőségek mindegyike különleges figyelmet érdemel a vállalkozások részéről, különösen az év vége felé közeledve. Az időben történő információgyűjtés és döntéshozatal jelentős előnyöket biztosíthat a vállalkozások számára az új év kezdetére, megkönnyítve ezzel működésüket és pénzügyi tervezésüket.

Alanyi Adómentesség

Az alanyi adómentesség lehetősége jelentős előnyöket nyújthat bizonyos vállalkozások számára. December 31-ig van lehetőség az alanyi adómentesség választására, amit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felé is be kell jelenteni. Fontos, hogy a vállalkozások ebben az esetben két évig kötelesek az adómentesség szerint működni. Az alanyi adómentesség választásának feltételei között szerepel, hogy a vállalkozás belföldi értékesítéseinek összértéke éves szinten nem haladhatja meg a 12 millió forintot. Ebben az esetben a vállalkozás nem köteles áfát fizetni, és nem állíthat ki áfát tartalmazó számlát.

Ingatlanértékesítés és Bérbeadás Adókötelessé Tétele

Két év után az ingatlanértékesítések és a lakóingatlanok bérbeadása áfamentes. Azonban, a jogszabály lehetőséget biztosít az adókötelessé tételre, ami lehetővé teszi az előzetesen felszámított áfa levonását. Ezt a döntést legkésőbb december 31-ig kell meghozni, különösen akkor, ha az adóalanyok már korábban végzett ilyen jellegű tevékenységet.

Pénzforgalmi Elszámolás

A pénzforgalmi elszámolású vállalkozásoknak csak akkor kell áfát fizetniük, amikor a vevő megfizeti a vételárat, és csak akkor élhetnek az áfalevonási joggal, ha már kifizették az eladóknak a vételárat. E választás határideje szintén december 31. A jogosultság feltételei között szerepel, hogy a vállalkozásnak kisvállalkozásnak kell lennie és nem állhat csőd- vagy felszámolási eljárás alatt.

Áfaátváltási Árfolyam Választása

Amikor az áfa alapja külföldi pénznemben van meghatározva, az adóalanyoknak választaniuk kell a forintra való átváltáshoz használni kívánt árfolyamot. Ez lehet a Magyar Nemzeti Bank (MNB), az Európai Központi Bank (EKB) árfolyama, vagy egy belföldi hitelintézet devizaárfolyama. A választás a következő naptári év végéig kötelező.

Túlfizetés és Görgetett Áfa Elévülése

Év végén érdemes ellenőrizni a NAV adófolyószámláján fennálló túlfizetéseket és a görgetett áfát. A túlfizetés és az adó visszaigényléséhez való jog öt év elteltével évül el. A NAV hivatalból törli az elévült túlfizetéseket, így fontos az év vége előtti ellenőrzés.

Áfalevonási Jog Határideje

Az előző naptári évtől kezdődően az áfabevallásban levonható áfát az adólevonási jog megnyílásának évében kell érvényesíteni. 2022-ben teljesült beszerzések esetében az előzetesen felszámított áfa 2023 végéig levonható önellenőrzés nélkül.

Ezek az információk alapvető fontosságúak a vállalkozások számára az év végi adózási döntések meghozatalában, és segíthetik az adminisztrációs terhek csökkentését, valamint az adóoptimalizációt.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra